W Zespole Szkół im. Juliusza Verne’a mamy swoją kuchnię. Kto decyduje o jadłospisie? Jak gotować zdrowo? Jakie są ulubione dania uczniów a jakie nauczycieli? Na te pytania odpowiada Wiktor Przybylski, kucharz.
Poniżej znajdziecie przepis od naszego kucharza na jedno z ulubionych dań naszych uczniów czyli racuchy z jabłkami 🙂
Składniki dla dwóch osób: mąka pszenna 100 g
mąka pszenna 100 g mleko 100 ml
mleko 100 ml jedno jajko
jedno jajko drożdże 10 g
drożdże 10 g cukier 5 g
cukier 5 g jabłka (najlepiej pokrojone w talarki lub kostkę)
jabłka (najlepiej pokrojone w talarki lub kostkę) olej, cukier puder
olej, cukier puder
Oddzielić żółtko od białka. Białko z jajka ubić na sztywną pianę za pomocą miksera, odstawić na kilka minut. W drugiej misce utrzeć drożdże z 50 ml ciepłego mleka, odstawić na moment. Po kilku minutach do drożdży dodać żółtko, cukier, jabłko, resztę mleka oraz mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ubite białko i połączyć wszystkie składniki.
Gotowe ciasto odstawić na około 15 minut, przykrywając suchą ściereczką. Potem smażyć racuchy po 2 minuty z każdej strony na małym ogniu. Gotowe można posypać cukrem pudrem.
 
			