41 300-36-63

25-562 Kielce

Peryferyjna 17

123 456 789

info@example.com

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

Pysznie jak u Verne’a

W Zespole Szkół im. Juliusza Verne’a mamy swoją kuchnię. Kto decyduje o jadłospisie? Jak gotować zdrowo? Jakie są ulubione dania uczniów a jakie nauczycieli? Na te pytania odpowiada Wiktor Przybylski, kucharz.

Poniżej znajdziecie przepis od naszego kucharza na jedno z ulubionych dań naszych uczniów czyli racuchy z jabłkami 🙂

Składniki dla dwóch osób:
✅mąka pszenna 100 g
✅mleko 100 ml
✅jedno jajko
✅drożdże 10 g
✅cukier 5 g
✅jabłka (najlepiej pokrojone w talarki lub kostkę)✅olej, cukier puder

Oddzielić żółtko od białka. Białko z jajka ubić na sztywną pianę za pomocą miksera, odstawić na kilka minut. W drugiej misce utrzeć drożdże z 50 ml ciepłego mleka, odstawić na moment. Po kilku minutach do drożdży dodać żółtko, cukier, jabłko, resztę mleka oraz mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ubite białko i połączyć wszystkie składniki.
Gotowe ciasto odstawić na około 15 minut, przykrywając suchą ściereczką. Potem smażyć racuchy po 2 minuty z każdej strony na małym ogniu. Gotowe można posypać cukrem pudrem.